Nils Wax
Foto: Kai Röver
Doktorand
AG Fischer
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Arbeitsgebiete
"Genetic Profiling: Bestimmung von Süß- und Bittermandelsorten durch Vergleich extrachromosomaler Genomsequenzen (Plastiden) sowie eine darauf basierte Quantifizierung von bitteren Mandelsorten in Marzipan."
Werdegang
ab November 2018 | Promotion am Institut für Lebensmittelchemie der Universität Hamburg zum Thema "Genetic Profiling: Bestimmung von Süß- und Bittermandeln durch Vergleich extrachromosomaler Genomsequenzen (Plastiden) sowie eine darauf basierte Quantifizierung von bitteren Mandelsorten in Marzipan" |
August 2018 |
Master of Science Ernährungs- und Lebensmittelwissenschaften |
ab April 2016 | Masterstudium der Ernährungs- und Lebensmittelwissenschaften an der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel |
ab Oktober 2012 | Bachelorstudium der Ökotrophologie an der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel |
Publikationen
Detection of Arbutus unedo and Olea europaea leaves as admixture of oregano using LAMP and duplex LAMP based test systems with LFA and colorimetric visualization
N. Holz, N. Wax, B. A. Illarionov, M. Iskhakova, M. Fischer
Agriculture in press (2024)
Fast and User-Friendly Detection of Flatfish Species (Pleuronectes platessa and Solea solea) via Loop-Mediated Isothermal Amplification (LAMP)
N. Wax, L.S. Pförtner, N. Holz, S. Sterzl, M. Melnik, K. Kappel, P. Bade, U. Schröder, I. Haase, J. Fritsche, M. Fischer
J. Agric. Food Chem. 71 , 40, 14795-14805 (2023)
Variety Differentiation: Development of a CRISPR DETECTR Method for the Detection of Single Nucleotide Polymorphisms (SNPs) in Cacao (Theobroma cacao) and Almonds (Prunus dulcis)
N. Wax, F. La-Rostami, C. Albert, M. Fischer
Food Analytical Methods 16, 1302–1312 (2023)
Detection of almonds (Prunus dulcis) adulteration by genotyping of sweet and bitter almonds with double-mismatch allele-specific qPCR (DMAS-qPCR)
N. Wax, L. F. Voges, S. H. Wenck, J. L. Herold, S. Seifert, M. Fischer
Food Control 152, 109866 (2023)
Point-of-care suitable identification of the adulterants Carthamus tinctorius and Curcuma longa in Crocus sativus based on loop-mediated isothermal amplification (LAMP) and lateral-flow-assay (LFA)
N. Holz, B. A. Illarionov, N. Wax, C. Schmidt, M. Fischer
Food Control 148, 109637 (2023)
In vitro CRISPR-Cpf1 assay for differentiation of fine and bulk cocoa (Theobroma cacao L.)
F. La-Rostami, N. Wax, M. Druschka, E. Adams, C. Albert, M. Fischer
J. Agric. Food Chem. 70, 28, 8819–8826 (2022)
Food Fraud auf der Spur: Authentizitätskontrolle von Lebensmitteln durch den Nachweis kleinster DNA-Sequenzvariationen
N. Wax, L. Voges, S. Seifert, M. Fischer
Lebensmittelchemie 76, 59-64 (2022)
In vitro CRISPR-Cpf1 Assay zur Differenzierung von Edel- und Konsumkakao (Theobroma cacao L.)
F. Rostami, N. Wax, M. Fischer
Lebensmittelchemie 76 (S1) 56-56 (2022)